A hajhullás elleni vitaminok sora igen széles, de sokszor egymásra is épülnek, így nem lehet csak egyet kiválasztani, hogy én mondjuk csak A -vitamint eszek. De nézzük, mi is kell ahhoz, hogy egészséges legyen a hajunk?

A haj

"A 2-6 évig tartó növekedési fázisban a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő; a növekedést betegségek, és tápanyaghiány lassíthatja. A nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké. Egy ember hajszálainak úgy 85%-a van ebben a fázisban. A hajszálat elszarusodott mátrixsejtek alkotják. A két-három hetes átmeneti fázisban a haj növekedése megáll. A hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban. A három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban. A haj a harmincas években kezd ritkulni. Az őszülés a negyvenes-ötvenes életévekben már megindul, néha még hamarabb. A férfiak előbb kezdenek el őszülni és kopaszodni, mint a nők. Náluk az őszülés a szakállukon és a halántéktájékukon kezdődik" (Wikipédia). A természetes folyamatokat meggátolni nem tudjuk, de a hajhullás elleni vitaminok sokat segíthetnek abban, hogy a hajunk ne hulljon ki és ne őszüljön azelőtt, hogy természetesen kellene. 

Időnként a hajunk is megújul

A hajunknak bizonyos időközönként szüksége van a felfrissülésre. Leginkább tavasszal és ősszel figyelhető meg intenzívebb hajhullás, amelynél még nem kell az ördögöt a falra festeni. Ha viszont a kihullott hajszálak száma jóval több, mint a napi 60-100, akkor joggal aggódhatunk, és ideje kideríteni, mi a hajhullás oka. Befolyással lehetnek örökletes tényezők,a nők körében a menopauzát követően előfordulhat a hajszálak elvékonyodása, a férfiaknál gyakori a férfi nemi hormonhoz kötődő, öröklődő androgén hajhullás, de a leggyakrabban vitaminhiány, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok vagy épp gyógyszermellékhatás és környezeti tényezők megváltozása okozza a hajhullást.

A hajhullás okai

A hajhullás okai között örökletes és szerzett betegségek, életmódbeli gondok is állhatnak.

  • örökletes
  • pajzsmirigybetegség
  • nőgyógyászati problémák
  • gyógyszer mellékhatása
  • a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok (fog-, mandula- vagy ínygyulladás)
  • fejbőrt érintő gombás fertőzés
  • vitamin- és ásványi anyaghiány (vas, cink)
  • stressz
  • intenzív fogyókúra
  • időjárásváltozás

A kemoterápiás vagy sugárkezelés is okozhat hajhullást, de szülés után is előfordulhat, amely szintén a vitaminhiánynak tudható be.


A hajhullás elleni vitaminok - hosszú a lista

Nem csak a hajunk, hanem a testünk egészének egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenek az ásványi anyagok és vitaminok. Az egyik legjobb hajhullás elleni vitamin, vagyis ásványi anyag a cink, amelynek korábban már szántunk egy cikket, hiszen a cink őszülés ellen is hatékony.

A legfontosabb "hajnövesztő" vitaminok, az A, a B, különösen a B5-vitamin, a C és az E-vitamin, a folsav és H-vitamin. Ásványi anyagok is elengedhetetlenek, ezek közül kiemelkedik a vas, kén, réz, cink és kalcium. 

A hajhullás elleni vitaminok és ásványi anyagok közös tulajdonsága, hogy egymásra épülnek: ahhoz, hogy a vas felszívódjon, C-vitaminra van szükség, míg a szelén a réz segítségével tud hasznosulni.  

A hajhullás elleni vitaminok tulajdonságai:

A-vitamin: antioxidáns hatású, a sima és erős haj kulcsa. Mivel vízben oldódó vitamin, felhalmozódva káros hatásai is lehetnek - pl. hajhullás. Legjobb természetes forrásai a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, a barack, a paprika. Állati eredetű termékek közül a tojás, a tengeri halak, valamint a tej és tejtermékek.

B-vitamin: Vízben oldódó vitaminként folyamatosan törekedni kell a pótlására, hiszen számos anyagcsere folyamathoz szükséges. Erősebbé teszi a hajat, aktiválja a hajhagyma anyagcsere-folyamatait, a faggyútermelést és a korpásodást szabályozza. Emellett segít megelőzni a hajhullást és az őszülést.

C-vitamin: Segíti a vas felszívódását, emellett segít a haj ellenálló képességének fokozásában. 

E-vitamin: erős antioxidáns. Részt vesz a káros hatású szabadgyökök semlegesítésében. 

H-vitamin: részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, ezáltal erősíti a hajat és körmöket.

vas: A vas létfontosságú, hiszen a hemoglobin alkotórésze, így ő felel az oxigénszállításért a véráramon keresztül. Vashiány esetén vérszegénység lép fel, amelynek egyik gyakori következménye a hajhullás. Felszívódásához C-vitamin szükséges. A legjobb vasforrások a húsok.

réz: az anyagcserét végző enzimek munkájához elengedhetetlen, a vas nélküle nem tud a hemoglobinba beépülni.

szelén: a pajzsmirigyhormon termelődéséhez elengedhetetlen, hiányának egyik jele a hajhullás lehet.

jód: a pajzsmirigyhormon termelődéséhez szükséges

Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat.